Casussen 3. Zelfzorg hoofdpijn

Casussen 3. Zelfzorg hoofdpijn

In onderstaande opdracht maak je kennis met Marijke, Yusuf, Henny, Jeffrey, Peter en Pleuntje. Alle zes hebben ze hoofdpijn, maar de hoofdpijn heeft niet bij alle zes dezelfde oorzaak.
Als je deze opdracht hebt uitgewerkt, ben je op de hoogte van de meest voorkomende oorzaken van hoofdpijn, kun je uitleg geven over de oorzaak en de behandeling en kun je patiënten aan de balie adviseren over zelfzorg bij hoofdpijn.


Opdracht 1

Marijke, Yusuf, Henny, Jeffrey, Peter en Pleuntje hebben alle zes hoofdpijn.
Ze hebben last van spanningshoofdpijn, bijholteontsteking (sinusitis), clusterhoofdpijn, migraine, hersenschudding en medicatie-afhankelijke hoofdpijn. Zes verschillende soorten hoofdpijn dus, met zes verschillende oorzaken.


1. Bekijk de verschillende soorten hoofdpijn op de NHG-standaarden;

2. Lees de patiëntenbeschrijvingen (op de volgende pagina’s);

3. Zoek informatie over de genoemde oorzaken van hoofdpijn; 

4. Probeer vervolgens te bepalen wat voor soort hoofdpijn elke patiënt heeft.


Opdracht 2

Een jonge moeder komt in de apotheek en vraagt naar een sterke pijnstiller tegen hoofdpijn. Bij navraag vertelt ze dat dat ze al een tijdje regelmatig hoofdpijn heeft en dat ze daartegen een pijnstiller gebruikt. De laatste tijd heeft ze steeds vaker hoofdpijn (bijna elke dag) en werkt de pijnstiller steeds minder goed. Hoe ga je deze mevrouw helpen?


Opdracht 3

Iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Hoofdpijn is dan ook de meest voorkomende pijnklacht. Veelal gaat die hoofdpijn vanzelf weer over. Soms is het prettig een pijnstiller te slikken die meestal snel verlichting geeft. Soms is het beter een arts te raadplegen. Zeker als de hoofdpijn niet over wil gaan of steeds weer terugkomt.
Benoem de verschillende soorten hoofdpijn. Gebruik hiervoor de NHG-standaarden.


Opdracht 4: Naslagboekje zelfzorgmiddelen

Als apothekersassistent adviseer je de patiënt over zelfzorgmiddelen volgens de zelfzorgstandaarden.
Daarom is het is een goed idee om een eigen ‘naslagboekje’ te maken waarin je informatie verzamelt. Koop of maak een klapper met tabbladen op alfabet. Als je op stage gaat zal je steeds meer informatie tegenkomen die je in deze ‘zelfzorgmiddelenmap’ kunt verzamelen. Het boekje ‘groeit’ zo vanzelf tot jouw persoonlijke naslagwerk, dat je natuurlijk altijd bij hand hebt als je aan de balie of telefoon werkt.


Sinaspril uit Categorie: (bijvoorbeeld pijnstillers) 

Naam

Werkzame stof

Toedieningsvorm

Sterkte

Dosering 

Toepassing

Bijwerking

1e of 2e keus product

Paracetamol

Paracetamol

Tabletten, zetpillen, drank






























Deze week werk je de volgende zelfzorgmiddelen uit volgens dit schema:

  • Saridon;
  • Excedrin.



Marijke van Veenhuisen is een 22-jarige leerling verpleegkundige. Ze volgt een BOL-opleiding op het ROC in Amersfoort. Ze woont bij haar ouders op de boerderij in Terschuur (een dorpje ongeveer 10 kilometer van Amersfoort) samen met haar zusjes Eva (18) en Elsbeth (14) en haar broertje Tim (11).
Haar ouders hebben een goedlopend melkveebedrijf. Marijke heeft eerst de opleiding verzorgende gevolgd en stage gelopen bij de thuiszorg. Nu doet ze dus de opleiding verpleegkunde. Ze is tweedejaars. Haar droom is een baan op de kinderafdeling van een ziekenhuis.
Als hobby’s heeft Marijke de zorg voor haar paard Does en helpt ze haar vader graag met melken. Verder is zij actief als vrijwilligster bij de ponyclub in het dorp. Iedere ochtend is ze al voor dag en dauw op om Does te verzorgen voordat ze op de fiets naar school vertrekt.
Af en toe loopt haar drukke schema echter helemaal in het honderd. Dan heeft ze een dag – soms zelfs twee – heftige, bonzende hoofdpijn, vaak aan één zijde. Ze is dan misselijk en moet overgeven. Ze sluit zich dan het liefst op in haar donkere slaapkamer om te slapen. Eva zorgt dan voor Does en Elsbeth en Tim worden het erf op gestuurd als ze willen stoeien, zodat het een beetje rustig blijft in huis.
Marijke voelt zo’n aanval vaak wel aankomen. Regelmatig ziet ze dan ook ‘sterretjes’.
De aanvallen begonnen een paar jaar geleden, zomaar opeens. Aanvankelijk maakte het haar angstig, maar nadat de neuroloog haar uitgebreid onderzocht had en haar uitleg had gegeven over haar hoofdpijnaanvallen nam de angst gelukkig af. De medicijnen die ze van de neuroloog kreeg hebben de frequentie en ernst van de aanvallen ook doen afnemen.
 Toch maakt Marijke zich wel eens zorgen. Hoe moet het als ze in de toekomst nachtdiensten moet doen? Dan kun je je niet zomaar ziek melden, toch? En hoe zou het allemaal moeten als ze op zichzelf zou gaan wonen?




Yusuf Karadirek is een 49-jarige man van Turkse afkomst. Hij woont al 25 jaar in Nederland, is getrouwd en heeft zes kinderen: vijf zonen en de jongste is een dochter. De oudste zoon is 22 jaar, de dochter 10 jaar. Yusuf heeft altijd hard gewerkt, in diverse functies. Hij begon als bollenpeller, heeft aan de lopende band gewerkt in de verffabriek, is schoonmaker geweest en werkt nu sinds een aantal jaar als conciërge op de basisschool in zijn woonwijk. Dat vindt hij erg fijn werk. Het contact met de kinderen, de ouders en de meesters en juffen vindt hij erg leuk. Ook vindt hij het erg gezellig om zijn dochter overdag af en toe tegen te komen.
Thuis loopt alles eigenlijk ook op rolletjes. Zijn huwelijk is goed en alle kinderen studeren nog. Vooral op de oudste twee zonen is Yusuf erg trots. Die studeren allebei in Rotterdam, de oudste rechten, de tweede bedrijfskunde.
Toch heeft Yusuf een probleem. Hij heeft al zes jaar ernstige hoofdpijnen. Eigenlijk heeft hij dagelijks last. Het begon indertijd in een moeilijke periode en aanvankelijk dacht de huisarts dat het door alle spanningen veroorzaakt werd. Toen de hoofdpijn echter bleef bestaan en Yusuf erg bang was voor ‘iets in zijn hoofd’ is hij naar de neuroloog doorverwezen, die heeft een CT-scan en een eeg laten maken.
Gelukkig werden er geen afwijkingen gevonden en Yusuf was gerustgesteld, maar de hoofdpijn bleef. De neuroloog schreef naproxen voor. Naast de naproxen gebruikt hij ook regelmatig paracetamol, maar meneer Karadirek is nooit lang hoofdpijnvrij.




Henny van den Bergh (32 jaar) is een alleenstaande administratrice op een financieel adviesbureau. Ze woont in de binnenstad boven een bloemist in een ruim appartement samen met haar katten Bella en Donna. Haar werk vindt ze de laatste tijd niet zo leuk meer. Met de komst van de nieuwe leiding is er veel veranderd en haar leukste collega is naar een andere locatie overgeplaatst. Gelukkig heeft ze wel veel plezier van haar hobby’s. Ze zingt in een gemengd koor en maakt graag 3D-kaarten.
De familie van Henny woont in het zuiden van het land en tot haar spijt heeft ze nog geen levenspartner gevonden. Af en toe heeft ze wel eens een date via internet, maar de ‘ware’ zat er nog niet bij. In haar vakanties gaat ze altijd logeren bij haar ouders, zo kan ze ook lekker optrekken met de kinderen van haar zus die in dezelfde straat als haar ouders wonen.
De laatste tijd is Henny al een paar keer bij de huisarts geweest. Ze zit niet altijd even lekker in haar vel. Zeker met het gedoe op haar werk heeft ze best gezeten. Afgelopen week belde ze in paniek de huisarts: ze had zo’n hoofdpijn! Gisteren ook al: toen is ze bij de huisartsenpost geweest.
 De hoofdpijn was plotseling begonnen. Het was een zeer heftige borende pijn aan de linkerkant, vooral rond haar oog. Haar oog was ook rood en traande een beetje. Misselijk was Henny niet, maar ze kon niet stilzitten van de pijn.




Jeffrey Croon (14 jaar) is een jongen met een druk bestaan. Hij zit in de tweede klas van de havo. Na schooltijd gaat hij altijd eerst naar de huiswerkklas. Daarnaast voetbalt hij drie avonden in de week en speelt hij in de weekenden wedstrijden. Je kent Jeffrey want hij speelt in het team van je broertje. In de apotheek komt hij niet vaak. Ook zijn ouders en Jill, het 11-jarige zusje van Jeffrey, komen daar zelden. Jeffrey heeft veel vriendjes en op school gaat het goed.
De laatste tijd verzuimt Jeffrey echter vaak zowel van school als van de voetbaltraining. Hij is dan ziek. Hij heeft een drukkende, knellende hoofdpijn, die soms dagen aanhoudt. Hij is niet echt misselijk en koorts heeft hij ook niet.
Jeffrey is bij de huisarts geweest en de dokter verwees hem naar de fysiotherapeut.
 Jeffrey snapt hier niets van. ‘De fysiotherapeut doet toch iets met je spieren? En hij heeft hoofdpijn! Heeft de dokter hem verkeerd begrepen? Hij had toch een receptje voor de apotheek moeten krijgen?’




Peter McDonald (54 jaar) is vertegenwoordiger in koffieapparaten voor de horeca. Hij woont met zijn 80-jarige moeder in een benedenwoning in een rustige oude wijk van Scheveningen. Naast zijn werk zorgt hij voor zijn moeder en het huishouden. De computer, en vooral internetten, is zijn grote hobby. Mevrouw McDonald was net weduwe toen Peter haar op 67-jarige leeftijd naar Nederland haalde. Haar Nederlands beperkt zich tot enkele eenvoudige zinnetjes. Daarom ken je Peter dan ook, omdat hij altijd voor haar recepten afhaalt. Peter zelf is een gezonde man, die zelden voor zichzelf naar de apotheek komt.
 Vandaag heeft hij de huisarts gebeld. Hij heeft erge hoofdpijn. Hij is al een week verkouden, maar nu voelt hij zich erg beroerd. Hij heeft een verstopte neus, 39,2 graden koorts en hoest af en toe. Bij het bukken neemt de hoofdpijn toe. De huisarts heeft een recept voor Peter naar de apotheek gefaxt met het verzoek dit bij hem thuis te bezorgen.




Pleuntje Nederlof is een ondernemende peuter van 3 jaar oud. Ze woont bij haar moeder en om het weekend is ze bij haar vader en diens vriendin Mary. Vader en moeder gaan niet echt goed met elkaar om. Vader is anderhalf jaar geleden vertrokken toen hij een relatie was aangegaan met de veel jongere Mary. Moeder heeft daar nog altijd veel moeite mee. Als Pleuntje naar haar vader gaat, is haar moeder daar al een paar dagen van te voren gespannen over, en dat heeft z’n weerslag op Pleuntje. De vader heeft het gevoel niets meer goed te kunnen doen voor zijn dochter, in de ogen van haar moeder.
Dit weekend is Pleuntje bij haar vader, en hebben ze met z’n drieën Blijdorp bezocht. Pleuntje was erg onder de indruk van de olifanten en de giraffen, maar het mooiste vond ze toch de slingerapen.
 In de speeltuin probeert ze zelf ook een slingeraap te zijn terwijl vader en Mary op een terrasje genieten van een kopje koffie. Opeens worden de vader en Mary opgeschrikt door een gil en een doffe dreun. Pleuntje is gevallen van hoog uit het klimrek. Even lijkt het of Pleuntje bewusteloos is, maar dat valt gelukkig mee. Als vader haar optilt begint ze wel te braken en daarna te huilen: haar hoofd doet zo’n pijn! In paniek belt vader de huisartsenpost.



Start zelfzorg:

Naar boven
/var/www/bib-apothekersassistent-albeda.learningmatters.nl