Mond, keel, neus en oren


Maak de opdracht:



Het oor


Hier zie je een afbeelding van het oor. We verdelen het oor in drie onderdelen: het buitenoor, het middenoor en het binnenoor.


Buitenoor

Die twee uitsteeksels aan je hoofd heten je oren. Maar eigenlijk is dit nog maar een klein stukje van je oor, namelijk je oorschelp. Samen met de gehoorgang noem je dit het buitenoor. De rest van je oor zit binnen in je hoofd, en dat kun je dus niet zien.


Middenoor

Aan het eind van de gehoorgang zit een heel dun vliesje. Dat noem je het trommelvlies. Vlak achter het trommelvlies zitten de drie gehoorbeentjes. Ze worden hamer, aambeeld en stijgbeugel genoemd. Die namen zijn niet toevallig, want die gehoorbeentjes lijken net op een hamer een aambeeld en een stijgbeugel!

Hamer, aambeeld, stijgbeugel


Binnenoor

De stijgbeugel staat met zijn voet op het slakkenhuis. Dit wordt het binnenoor genoemd. Het is het meest ingewikkelde onderdeel van je oor. Het slakkenhuis is eigenlijk een kanaal met vloeistof, met op de wand allemaal trilhaartjes. Het kanaal van het slakkenhuis loopt rond als een… slakkenhuis van een slak!

Wat gebeurt er nu met het geluid dat je oor in gaat? Eerst wordt het geluid opgevangen door je oorschelp. Je oorschelp stuurt het geluid je gehoorgang in. Daar komt het aan bij het trommelvlies. Door de geluidstrillingen gaat het trommelvlies ook trillen. Die trilling zet weer de gehoorbeentjes in beweging. Zo wordt het geluid doorgegeven aan het binnenoor. De vloeistof in het slakkenhuis zet de trilhaartjes in beweging. Die trilhaartjes geven de signalen door aan de gehoorzenuw en zo komen ze aan bij de hersenen. Je hersenen kunnen het geluid herkennen en dan weet je wat je gehoord hebt. Maar dit gaat zo snel dat het geluid al in je hersenen is, voordat jij het eerste woord hebt kunnen horen!



Oorproblemen

In de oren kunnen zich verschillende problemen voordoen:

  • Verstopt oor;
  • Oorpijn;
  • Oorontsteking.

Een verstopt oor ontstaat door een prop in je oor. Een prop in je oor ontstaat doordat de haren die oorsmeer afvoeren beschadigd zijn en daardoor de prop niet meer kunnen afvoeren. De oren te vaak schoonmaken en het gebruik van wattenstaafjes in het oor kunnen de oorharen beschadigen.
Een verstopt oor wordt behandeld door de prop te verweken (= zacht te maken) met olie (bijvoorbeeld slaolie) of Oroclean. In ernstige gevallen moet het oor worden uitgespoten bij de huisarts.


Een patiënt kan soms oorpijn hebben zonder dat er een infectie in het oor is. De pijn kan worden behandeld met pijnstillers. Het eerste-keuzemiddel is paracetamol. Wil de patiënt liever een oordruppel? Dan kan hij lidocaïneoordruppels 5mg/g gebruiken. Die werken lokaal pijnstillend. De dosering van lidocaïneoordruppels bij volwassenen is 3-5 druppels elke 2-4 uur, maximaal 6x per dag. Het nadeel van deze oordruppels is dat vloeistof in het oor een mogelijke infectie verbergt.

Er zijn twee soorten oorontsteking: otitis media (middenoorontsteking) en otitis externa (buitenoorontsteking). In het filmpje Oorontsteking - Oorzaak en behandeling oorpijn (3:05 min.) worden deze oorontstekingen uitgelegd (te vinden op het YouTube-kanaal van GezondheidspleinTV):

Otitis externa wordt behandeld met oordruppels. Eerste keus zijn zure oordruppels met hydrocortison 1% of zure oordruppels met triamcinolonacetonide 0,1%. De dosering is 3 dd 3 druppels in het aangedane oor. Zure oordruppels worden bewaard in de koelkast. De patiënt moet de oordruppels voor gebruik opwarmen. Als hij de oordruppels koud in zijn oor doet, kan dit pijn doen en kan hij duizelig worden. Zure oordruppels mogen niet gebruikt worden bij een open trommelvlies. Het alternatieve middel is aluminiumacetotartraat-oordruppels 1,2% FNA 3 dd 3 druppels.

Otitis media gaat meestal vanzelf over. Als de patiënt erg veel last heeft van pijn kan paracetamol of ibuprofen worden gebruikt. Als de middenoorontstekingen niet overgaat kan amoxicillinesuspensie gedurende 7 dagen worden gebruikt. Bij patiënten met een moeilijk te behandelen oorontsteking kan ook een oordruppel met antibiotica worden gebruikt, bijvoorbeeld Bacicoline-B 3 dd 5 druppels in het aangedane oor.


Maak de quiz:



Medicatie bij schimmel in de mond

Bij een schimmelinfectie in de mond worden twee middelen gebruikt. Nystatinesuspensie en miconazol orale gel. Hieronder vind je informatie over deze geneesmiddelen. 


Nystatine


Werking: schimmeldodend.
Dosering: volw. 4dd 400.000-600.000IE, zuigelingen 4dd 100.000-200.000IE.
Bijwerkingen: misselijkheid, braken, diarree.

Bij kleine kinderen is nystatine het eerste-keuzemiddel.


Miconazol


Werking: schimmeldodend.
Dosering: 4dd 1 maatlepel, tot 1 week na verdwijnen klachten.
Bijwerkingen: misselijkheid, braken, vervelend gevoel/nare smaak in de mond.
Interactie: cumarines (groep antistollingsmiddelen).
Contra-indicatie: kleine kinderen onder de 2 jaar (verstikking).

Bij volwassenen is miconazol orale gel het eerste-keuzemiddel. Bij kinderen wordt miconazol orale gel gegeven als nystatine niet voldoende werkt. Miconazol orale gel is vanaf vier maanden geregistreerd bij kinderen. Omdat de gel heel dik is, is er een kans dat het kindje erin stikt. Vandaar dat tot twee jaar extra advies moet worden gegeven over het aanbrengen van de miconazol orale gel.



Keelontsteking

Een keelontsteking kan worden veroorzaakt door een virus of bacterie. Als een virus de oorzaak is, kan de patiënt gorgelen met een pijnstiller (NSAID), zoals ibuprofen. Is de oorzaak een bacterie dan wordt een antibioticum voorgeschreven. Het eerstekeuzemiddel is Feneticilline (Broxil). De dosering bij volwassenen is 3 dd 500mg. Bijwerkingen zijn maagdarmklachten en huiduitslag. Contra-indicatie is overgevoeligheid.


Maak de quiz:


Maak de puzzel:


Oordruppels

Lees de informatie over het toedienen van oordruppels. Dit is een slide uit de SlidePlayer-presentatie ‘Oog-, oor- en neusdruppels’: slideplayer.nl.

Algemene informatie

  • Stel jezelf op de hoogte van de werking en de bijwerking van het medicijn;
  • Controleer van het medicijn de naam, dosis, vervaldatum, temperatuur, tijdstip van toediening;
  • Oordruppels moeten op lichaamstemperatuur zijn;
    • Te koude oordruppels geven een onaangenaam gevoel bij de zorgvrager en kunnen klachten veroorzaken, zoals pijn, duizeligheid en misselijkheid;
  • Breng de druppel altijd tegen de wand van de gehoorgang aan;
    • Een druppel in het centrum van het oor is onaangenaam en pijnlijk door het plotseling directe contact van de druppel op het trommelvlies;
  • De gehoorgang mag nooit schoongemaakt worden met deppers, wattenstokjes e.d.;
    • Hierdoor ontstaat het gevaar, door opeenhoing van oorsmeer die in de gang, van infectie en beschadiging van het trommelvlies;
  • Het uitwendige gedeelte van het oor mag uiteraard wel worden gereinigd;
  • De druppelaar mag in verband met het steriel houden van de inhoud niet in contact komen met het oor.


Bekijk het filmpje How to Use Eardrops Properly (2:13 min.) over oordruppels toedienen (zoek het filmpje evt. op in het YouTube-kanaal van Apotex Inc.):

 


Voer de opdracht uit:


Neussprayinstructie


Lees de neussprayinstructie:

1. Snuit de neusgaten een voor een of haal de neus op.

2. Schud de neusspray goed, iedere keer vóór gebruik.

3. Verwijder de afsluitdop van de neusspray.

4. Houd de neusspray vast met de duim aan de onderkant en de tuit naar boven gericht. Houd het bovenstuk tussen wijs- en middelvinger en spray in één neusgat.

5. Bij gebruik van een ‘gewone’ neusspray:

    A. Spray, als de spray voor het eerst wordt gebruikt, een aantal malen in de lucht totdat een gelijkmatige sproeinevel ontstaat.

    B. Buig het hoofd iets voorover.

    C. Druk één neusgat stevig dicht en breng de tuit van de neusspray in het andere neusgat.

    D. Pomp met de neusspray (een of meerdere malen) in het neusgat terwijl u goed doorademt tijdens het pompen. De medicijnen moeten worden opgesnoven.

    E. Veeg het neusstuk van de spray af met een schoon papieren zakdoekje en plaats de afsluitdop terug op de spray.


Maak de opdracht:


Controleer de recepten:


Maak de opdracht:


Beantwoord de vragen:


Maak de opdracht:


Griep

Griep is iets waar we allemaal wel eens van gehoord hebben. Maar niet iedereen die twee keer niest en wat waterig uit zijn ogen kijkt heeft meteen griep. De meeste mensen die roepen dat ze de griep hebben, zijn eigenlijk gewoon verkouden.


Maak de opdracht:

Naar boven
/var/www/bib-apothekersassistent-albeda.learningmatters.nl