Gezonde slaap en slaapstoornissen
In dit hoofdstuk bestudeer je een gezonde slaap en slaapstoornissen.
Bekijk het filmpje Waarom slapen we? (1:17 min.):
Beantwoord de vragen:
Vul de tabel in:
Theorie en vragen over slaap en slaapstoornissen
Slaap wordt omschreven als een dagelijks terugkerende toestand waarin lichaam en geest tot rust komen. Tijdens de slaap treden allerlei veranderingen op in het lichaam. Veel van onze spieren ontspannen zich en de hersengolven vertragen. Net als de hartslag en de ademhaling. De hersenen blokkeren alle prikkels van buiten waardoor ons bewustzijn verlaagt en we afgesloten raken van de buitenwereld. Deze verregaande maatregelen die de natuur heeft genomen om slapen mogelijk te maken ondersteunen de gedachte dat slaap, net als eten, een eerste levensbehoefte is.
Het idee dat slaap dient voor herstel van lichaam en geest lijkt logisch maar is niet helemaal waar. Zowel onze hersenen als ons lichaam blijven actief tijdens de slaap. De hartspier bijvoorbeeld stopt niet om te rusten. Slaap, en met name de droomslaap, kóst ook energie.
Een goede manier om de betekenis van slaap te begrijpen is door te kijken wat er gebeurt als we niet of te weinig slapen. Slaapgebrek blijkt het functioneren van onze hersenen sterk te beïnvloeden. Het tast ons geheugen aan, ons concentratievermogen, ons spraakvermogen, onze reactiesnelheid en besluitvaardigheid en ons gevoel voor tijd en ruimte (planningsvermogen).
Dus maar geen slapende honden wakker maken…
Waarover gaat deze opdracht en waarom is deze belangrijk?
Veel mensen hebben last van slaapstoornissen en gebruiken hiervoor geneesmiddelen (hypnotica). Heeft iedereen hier baat bij of zijn er ook nadelen? Zijn er andere methoden om van je slaapstoornissen af te komen?
Als apothekersassistent krijg je dagelijks met deze geneesmiddelengroep te maken en zal je patiënten die deze middelen gebruiken goed moeten adviseren. Mag je bijvoorbeeld nog wel autorijden als hypnotica worden gebruikt?
In bovenstaande grafiek is de slaapdiepte uitgezet tegen de tijd. Helemaal bovenin ben je wakker, helemaal onderin (het zwarte deel) in diepe slaap. Je ziet dat de slaapdiepte gedurende de nacht voortdurend varieert. Het gedeelte dat in de grafiek wordt aangegeven met PS is de paradoxale slaap of droomslaap (het woord paradox betekent interne tegenstelling). In deze periode dat je droomt, lijkt het net alsof je bijna wakker bent. Toch ben je in deze perioden het moeilijkst te wekken (vandaar dat het paradoxale slaap genoemd wordt).
Beantwoord de vragen en oefen met de recepten:
Naar boven