De longen
De longen
Bekijk onderstaand filmpje Het ademhalingsstelsel (2:48 min.):
Beantwoord de vragen bij het filmpje:
Het Zenuwstelsel
Bij de mens bestaat het zenuwstelsel uit het centrale zenuwstelsel en het perifere zenuwstelsel, waarvan het autonoom zenuwstelsel weer een onderdeel is.
Het centrale zenuwstelsel (CZS)
Het centrale zenuwstelsel omvat de hersenen en het ruggenmerg. Het is het deel van het zenuwstelsel dat een benig omhulsel heeft. Het CZS wordt beschermd door de schedel en de ruggenwervels.
Voer de opdracht uit:
Het autonome zenuwstelsel
Het onwillekeurige of autonome zenuwstelsel is niet beïnvloedbaar door onze wil (autonoom betekent opzichzelfstaand). Denk hierbij aan onze hartslag, longen en bloeddruk.
Het autonome zenuwstelsel bestaat uit het sympatische zenuwstelsel en het parasympatische zenuwstelsel.
Het sympatische zenuwstelsel speelt een rol in situaties waarin het lichaam veel energie nodig heeft. Bijvoorbeeld bij een gevecht of vlucht. Organen die snel energie kunnen leveren (zoals bronchiën) of snel energie kunnen vervoeren (zoals het hart, de bloedvaten) worden door dit zenuwstelsel geactiveerd.
Het parasympatische zenuwstelsel zorgt ervoor dat in rustige en stabiele situaties de energievoorraden worden aangevuld. Dat gebeurt bijvoorbeeld in het maagdarmkanaal waar het voedsel wordt verteerd. In het algemeen werkt het parasympatische zenuwstelsel precies tegengesteld aan het sympatische zenuwstelsel.
Welk effect hebben het sympathische en parasympatische zenuwstelsel op de volgende lichaamsfuncties?
Vul de tabel in:
Neurotransmitters
Hoe weet het hart nu dat het sneller moet gaan kloppen bij een vlucht?
Neurotransmitters zijn overdrachtsstoffen. Deze stoffen kunnen zenuwen en organen zoals het hart beïnvloeden. Dit gebeurt via receptoren (bindingsplaatsen). Denk ook aan het filmpje Hoe werkt een geneesmiddel? van het thema Huisarts.
De overdrachtsstof is de sleutel, de receptor is het sleutelgat. Door geneesmiddelen te ontwikkelen die lijken op neurotransmitters kunnen organen worden beïnvloed. Een voorbeeld hiervan zijn luchtwegverwijders bij astma en COPD.
Bekijk het filmpje Hoe werken luchtwegverwijders?. Je vindt het filmpje op het videokanaal. Het videokanaal vind je op het portaal. Bij de apps staat een app Video. Klik deze aan. Kies nu het Channel Apothekersassistent. Zoek tussen de filmpjes naar het juiste filmpje.
Vul het stroomschema in: