Huidinfecties

Huidinfecties kunnen worden veroorzaakt door bacteriën, schimmels of virussen. In dit hoofdstuk behandelen we de meest voorkomende huidinfecties.


Artikel over acne



Beantwoord de vragen:


Vul de tabel in:


Beantwoord de vragen:


Beantwoord de vragen:



Artikel over voetschimmel

Op de Teamsite vind je een artikel over zelfzorg bij voetschimmel.


Beantwoord de vragen:


Medicatie op recept bij huidinfecties

Er zijn verschillende bacteriële huidinfecties. Furunkel, rosacea en wondinfecties zijn de meest voorkomende huidinfecties. Vaak zijn deze infecties met dezelfde antibiotica te behandelen. Oraal wordt vaak flucloxacilline gegeven. Dit antibioticum zijn we tegengekomen bij het thema recept van de huisarts. Wat weet je nog van flucloxacilline?

De meeste huidinfecties worden eerst lokaal behandeld. Er wordt een crème of zalf met een antibioticum op de plek gesmeerd. Fusidinezuur, mupirocine en metronidazol zijn antibiotica die op de huid worden aangebracht. Voor fusidinezuur is veel resistentie. Het is daarom belangrijk dat het precies op de juiste manier wordt gebruikt. Fusidinezuur moet altijd 3 x per dag worden aangebracht. De enige reden om fusidinezuur 2 x per dag te gebruiken is als het onder occlusie wordt aangebracht. Onder occlusie betekent dat de plek wordt afgedekt met verband. Als de plek wordt afgedekt, werkt het fusidinezuur sterker. Een dosering van 2 x per dag is dan voldoende. Als de plek niet wordt afgedekt, moet fusidinezuur 3 x per dag worden aangebracht.

Bij schimmelinfecties worden antimycotica gebruikt. Antimycotica betekent antischimmelmiddel. Antimycotica kunnen oraal en dermaal worden gebruikt. Orale antimycotica zijn: itraconazol, terbinafine en fluconazol. Meer informatie over deze middelen vind je in Farmaceutische patiëntenzorg. Dermale antimycotica zijn terbinafine, clotrimazol, ketoconazol en miconazol. Het is belangrijk om te onthouden dat miconazol niet gebruikt mag worden bij patiënten die het antistollingsmiddel cumarine gebruiken. Deze patiënten krijgen dan een verstoorde bloedstolling.


Beantwoord de vragen:


Maak de puzzel:


Maak de puzzel:




 




Naar boven
/var/www/bib-apothekersassistent-albeda.learningmatters.nl